BLOG

Zde najdete články o výživě. Doporučujeme číst články chronologicky od nejstarších..

Zelenina

Hlavní složkou zeleniny je stejně jako u ovoce voda (80-97%). Obsah bílkovin je v zelenině zanedbatelný, stejně tak tuků. Zelenina je však výborným zdrojem vlákniny a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů, minerálních a dalších ochranných látek. Výživová hodnota jednotlivých druhů zeleniny závisí hodně na části, která je určená ke konzumaci. Listová zelenina má jen nízkou energetickou hodnotu a vysoké procento vody (proto...

Ovoce

Zeleninu a ovoce bychom měli jíst po celý rok. Pořád ve stejném množství bez ohledu na to, zda venku mrzne nebo jsou parna. Dobré je kombinovat různé druhy, které jsou v tom kterém ročním období k dispozici. Přednost bychom měli dávat ovoci a zelenině pěstovaným u nás, protože, velmi jednoduše řečeno, takové poctivé české kysané zelí má více vitaminu C než exotický...

Luštěniny

Mezi luštěniny patří: s nízkým obsahem tuku: bob obecný cizrna beraní čočka jedlá fazol měsíční (lima boby), fazol obecný hrách setý vigna čínská (fazole mungo), vigna zlatá (dlouhatec čínský) s vysokým obsahem tuku: podzemnice olejná (arašídy, burské oříšky) sója luštinatá Luštěniny se svým složením více podobají obilninám než čerstvé zelenině. Obsahují poměrně velké množství bílkovin...

Tuky

Tuky jsou přirozenou a důležitou součástí naší stravy. Mohou být rostlinného nebo živočišného původu a obsahovat nasycené, nenasycené a trans mastné kyseliny. A právě složení tuků určuje jejich vliv na naše zdraví. Nasycené mastné kyseliny a obzvláště trans mastné kyseliny mají negativní vliv na zdraví, zatímco nenasycené mastné kyseliny jsou pro náš organismus prospěšné. Říci, zda je lepší použít za studena margarín nebo...

Ořechy a semena

Ořechy a semena tvoří důležitou složku zdravé stravy. Jsou vysoce ceněny pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Z tohoto důvodu je ale důležité to s množstvím konzumace nepřehánět. Vhodné jsou např. do salátů, do masových směsí nebo i do jogurtů, či s pečivem. Další výhody konzumace ořechů a semen: ► Vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. ► Relativně vysoký obsah...

Vejce a vaječné výrobky

Vejce jsou potravina, která na jedné straně obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, na druhé straně ale také spoustu cholesterolu. Vejce obsahují mnoho různých bílkovin a peptidů, které jsou pro člověka snadno stravitelné a hodnotnější než bílkoviny obsažené v mase či mléce. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny.. Tuky jsou přítomny jen ve žloutku. Z tuků ve žloutku převažují „dobré“ nenasycené nad „špatnými“ nasycenými,...

Ryby

Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase:) Takto by se dal stručně charakterizovat přínos konzumace ryb na zdraví člověka. Máto ale veliké ALE. Více se dočtete na konci článku. Rybí maso a rybí tuk obsahují řadu prospěšných a pro náš organizmus nepostradatelných látek, které nás chrání před vážnými nemocemi. Především jsou to onemocnění srdce a cév, dále...

Maso a masné výrobky

Maso je jednou ze základních potravin v lidské výživě. Obsah živin v něm se liší podle druhu zvířete a podle části těla, ze kterého maso pochází. Obecně obsahuje 50-80 % vody, 15-20 % bílkovin a až 50 % tuku. Sacharidů obsahuje jen málo. Tučné maso má menší podíl vody a naopak maso s menším podílem tuku má více vody. Maso je...

4 zrady při konzumaci mléka

Mléko a mléčné výrobky mají vysokou výživovou hodnotu, protože obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy, dále vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky. Hlavně však jsou důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů. Měli bychom si dát pozor na několik skutečností. První zrada: Mléko a výrobky z něj mohou být...

Jakou bychom měli konzumovat přílohu?

Někdy je zvykem „dietářů“ vynechávat zcela přílohy či jíst pokrm pouze se syrovou zeleninou. To ale není vhodné, jelikož se ochuzují o důležité sacharidy, které dokážou člověka zasytit na delší dobu. Sacharidy jsou plnohodnotnou a neoddělitelnou součástí zdravého jídelníčku. Vhodné přílohy jsou například: Brambory Rýže (nejlépe natural, příp. basmat či parboiled) Těstoviny (spíše celozrnné či špaldové) Kuskus Pohanka...

  • Online kurz výživového poradenství

    Zde si můžeš stáhnout e-book a získat online kurz výživového poradenství. To vše zcela zdarma. Články vám budou chodit na email v takovém pořadí, abyste chápali souvislosti a mohli tak postupně formovat svůj životní styl a způsob stravování.

  • Nejnovější příspěvky