Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.
Mléko a mléčné výrobky mají vysokou výživovou hodnotu, protože obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy, dále vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky. Hlavně však jsou důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů.
Měli bychom si dát pozor na několik skutečností.
První zrada: Mléko a výrobky z něj mohou být ale i zdrojem nežádoucích nasycených tuků a cholesterolu. Proto pozor na častou konzumaci smetanových a tučných mléčných výrobků. Na druhou stranu, některé náhražky mléčného tuku (např. kokosový tuk, používaný ve zmrzlinách nebo náhražkách smetany do kávy) má složení mastných kyselin podstatně horší.
Druhá zrada: Tavené sýry. Těm je třeba se spíše vyhnout, a když už si život bez nich nedovedeme představit, tak jen občas. Než „taveňáky“ jsou vhodnější tvarohové sýry typu Cottage, žervé, lučina.
Třetí zrada: Možnost vzniku alergie na bílkovinu kravského mléka, u lidí trpících sníženou aktivitou enzymu laktáza se projeví nesnášenlivost mléčného cukru (laktózová intolerance).
Čtvrtá zrada: Nepasterované, tepelně neošetřené mléko může být zdrojem nákazy.
Do racionálních a zdravých jídelníčku rozhodně mléčné výrobky patří, je jen důležité dbát na určité zásady při výběru:
Pro váš redukční jídelníček je vhodné zvolit jogurty zejména do 3,5 % tuku (nebo 3,5 g na 100 g). Také pozor na ochucené varianty, mnohdy obsahují velké množství jednoduchých sacharidů = cukrů! Může to být řádově i několik (15!!) kostek cukru na 100 g, tudíž pečlivě číst etikety a sledovat, co ve skutečnost kupujete. Osobně doporučuji spíše kupovat neslazené bílé jogurty (či jogurtové nápoje) a případně si je osladit vlastní domácí marmeládou, sušeným ovocem, či nejlépe čerstvým ovocem.
V současné době patří k probiotickým výrobkům téměř všechny zakysané mléčné výrobky tekuté a jogurtového typu, které obsahují bifdobakterie nebo laktobacily. Tak jako u jogurtů zde ale platí, sledovat obsah tuku (nejlépe vybírat do 1,5 g na 100 g – to má ale většina) a pokud prahnete po slazených, také obsah cukru! Na ten se často zapomíná …