Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.

Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase:) Takto by se dal stručně charakterizovat přínos konzumace ryb na zdraví člověka. Máto ale veliké ALE. Více se dočtete na konci článku.

Rybí maso a rybí tuk obsahují řadu prospěšných a pro náš organizmus nepostradatelných látek, které nás chrání před vážnými nemocemi. Především jsou to onemocnění srdce a cév, dále rakovina tlustého střeva, konečníku, prostaty či Alzheimerova choroba.

Ryb si ceníme především pro obsah:

  • plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin
  • vysoce kvalitních tuků
  • vitaminů (D, A, skupiny B)
  • minerálních látek (jód, selen, vápník, draslík, fosfor)

Ale pozor, můžou obsahovat těžké kovy a mikroplasty. Proto velmi záleží jakou rybu zvolíme a odkud pochází.

Ryby obsahují v průměru 15-20 % bílkovin, které jsou velmi kvalitní. Tyto bílkoviny jsou plnohodnotné, protože obsahují všechny aminokyseliny, které potřebujeme. Jsou lehce stravitelné, náš trávicí trakt je dokáže strávit za asi 2 – 3 hodiny (vepřové či hovězí maso může trávit i 6-8 hodin).

Jsou také velmi důležitým zdrojem omega-3-mastných kyselin, které jsou velmi prospěšné pro náš organismus.

Přednost bychom měli dávat spíše sladkovodním rybám z naší krajiny. Je to důležité pro životní prostředí a udržitelný rybolov. Například tuňákovi vážně hrozí vyhynutí. Proto opravdu dbejme na to, jakou rybu konzumujeme a odkud pochází.

Komentáře
  • Online kurz výživového poradenství

    Zde si můžeš stáhnout e-book a získat online kurz výživového poradenství. To vše zcela zdarma. Články vám budou chodit na email v takovém pořadí, abyste chápali souvislosti a mohli tak postupně formovat svůj životní styl a způsob stravování.

  • Nejnovější příspěvky