Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.
Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase:) Takto by se dal stručně charakterizovat přínos konzumace ryb na zdraví člověka. Máto ale veliké ALE. Více se dočtete na konci článku.
Rybí maso a rybí tuk obsahují řadu prospěšných a pro náš organizmus nepostradatelných látek, které nás chrání před vážnými nemocemi. Především jsou to onemocnění srdce a cév, dále rakovina tlustého střeva, konečníku, prostaty či Alzheimerova choroba.
Ryb si ceníme především pro obsah:
Ale pozor, můžou obsahovat těžké kovy a mikroplasty. Proto velmi záleží jakou rybu zvolíme a odkud pochází.
Ryby obsahují v průměru 15-20 % bílkovin, které jsou velmi kvalitní. Tyto bílkoviny jsou plnohodnotné, protože obsahují všechny aminokyseliny, které potřebujeme. Jsou lehce stravitelné, náš trávicí trakt je dokáže strávit za asi 2 – 3 hodiny (vepřové či hovězí maso může trávit i 6-8 hodin).
Jsou také velmi důležitým zdrojem omega-3-mastných kyselin, které jsou velmi prospěšné pro náš organismus.
Přednost bychom měli dávat spíše sladkovodním rybám z naší krajiny. Je to důležité pro životní prostředí a udržitelný rybolov. Například tuňákovi vážně hrozí vyhynutí. Proto opravdu dbejme na to, jakou rybu konzumujeme a odkud pochází.