Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.

Zeleninu a ovoce bychom měli jíst po celý rok. Pořád ve stejném množství bez ohledu na to, zda venku mrzne nebo jsou parna. Dobré je kombinovat různé druhy, které jsou v tom kterém ročním období k dispozici.

Přednost bychom měli dávat ovoci a zelenině pěstovaným u nás, protože, velmi jednoduše řečeno, takové poctivé české kysané zelí má více vitaminu C než exotický pomeranč, který někdo utrhne bůhví jak daleko ještě zelený, a chudák nedozrálý zraje a zraje během daleké cesty.

Navíc – exotické ovoce může obsahovat látky, které v našem ovoci nejsou a které mohou u citlivějších jedinců vyvolat nepříjemnou alergii.

Co ovoce obsahuje? Je to zejména voda. Dále je dobrým zdrojem sacharidů (cukrů) a obsahuje velmi malé množství bílkovin a tuků.

Důležitou součástí ovoce jsou vitaminy, minerální a jiné ochranné látky (například antioxidanty), které napomáhají v ochraně proti některým nemocem, například nádorovým nebo onemocnění srdce a cév.

Jednoduché cukry, těkavé silice a různé organické kyseliny dávají jednotlivým druhům ovoce specifickou chuť a vůni. Některé druhy ovoce (např. jablka) mají vyšší obsah rozpustné vlákniny, která se významně podílí na snižování hladiny nadbytečného cholesterolu v krvi a tím působí jako ochrana před infarktem nebo cévní mozkovou příhodou.

Navzdory všem přínosům bychom měli dávat pozor na cukry, které jsou součástí ovoce a denně konzumovat cca 200 g a to spíše ráno a dopoledne.

Denně bychom měli sníst min. 1 – 2 porce (celkem max. 200 g), nejlépe k snídani či dopolední svačině.

Komentáře
  • Online kurz výživového poradenství

    Zde si můžeš stáhnout e-book a získat online kurz výživového poradenství. To vše zcela zdarma. Články vám budou chodit na email v takovém pořadí, abyste chápali souvislosti a mohli tak postupně formovat svůj životní styl a způsob stravování.

  • Nejnovější příspěvky