Zeleninu a ovoce bychom měli jíst po celý rok. Pořád ve stejném množství bez ohledu na to, zda venku mrzne nebo jsou parna. Dobré je kombinovat různé druhy, které jsou v tom kterém ročním období k dispozici.
Přednost bychom měli dávat ovoci a zelenině pěstovaným u nás, protože, velmi jednoduše řečeno, takové poctivé české kysané zelí má více vitaminu C než exotický pomeranč, který někdo utrhne bůhví jak daleko ještě zelený, a chudák nedozrálý zraje a zraje během daleké cesty.
Navíc – exotické ovoce může obsahovat látky, které v našem ovoci nejsou a které mohou u citlivějších jedinců vyvolat nepříjemnou alergii.
Co ovoce obsahuje? Je to zejména voda. Dále je dobrým zdrojem sacharidů (cukrů) a obsahuje velmi malé množství bílkovin a tuků.
Důležitou součástí ovoce jsou vitaminy, minerální a jiné ochranné látky (například antioxidanty), které napomáhají v ochraně proti některým nemocem, například nádorovým nebo onemocnění srdce a cév.
Jednoduché cukry, těkavé silice a různé organické kyseliny dávají jednotlivým druhům ovoce specifickou chuť a vůni. Některé druhy ovoce (např. jablka) mají vyšší obsah rozpustné vlákniny, která se významně podílí na snižování hladiny nadbytečného cholesterolu v krvi a tím působí jako ochrana před infarktem nebo cévní mozkovou příhodou.
Navzdory všem přínosům bychom měli dávat pozor na cukry, které jsou součástí ovoce a denně konzumovat cca 200 g a to spíše ráno a dopoledne.
Denně bychom měli sníst min. 1 – 2 porce (celkem max. 200 g), nejlépe k snídani či dopolední svačině.