Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.

Vejce a vaječné výrobky

Vejce jsou potravina, která na jedné straně obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, na druhé straně ale také spoustu cholesterolu.

Vejce obsahují mnoho různých bílkovin a peptidů, které jsou pro člověka snadno stravitelné a hodnotnější než bílkoviny obsažené v mase či mléce. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny..

Tuky jsou přítomny jen ve žloutku. Z tuků ve žloutku převažují „dobré“ nenasycené nad „špatnými“ nasycenými, což je zdravotně velmi příznivé a odpovídá požadavkům výživových doporučení.

Z vitaminů jsou ve vejcích přítomny téměř všechny (kromě vitaminu C). Ve žloutku je vysoký obsah vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E), vitaminu B2 a kyseliny pantotenové. V bílku jsou zastoupeny pouze vitaminy skupiny B (rozpustné ve vodě).

Z minerálních látek je nejvíce obsaženo železo, draslík, zinek a fosfor, ze stopových prvků je významný zejména selen.

Co se týče již zmíněného cholesterolu, podle mnoha odborníků nepředstavuje přiměřená konzumace vajec pro zdravé jedince riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem cholesterolu a nasycených tuků z jiných zdrojů. Tudíž i zde opět platí, všeho s mírou – a to zejména u celých vajec či žloutků. Co se týče bílku, či výrobků z bílku, jako je např. šmakoun, jeho konzumaci nemusíme nijak omezovat. Vhodné jsou i výrobky ze šmakouna, např. šmakounové nudle, které výborně nahradí klasické těstoviny a obsahují velmi málo kJ a naopak vysoký obsah bílkovin.

Komentáře
  • Online kurz výživového poradenství

    Zde si můžeš stáhnout e-book a získat online kurz výživového poradenství. To vše zcela zdarma. Články vám budou chodit na email v takovém pořadí, abyste chápali souvislosti a mohli tak postupně formovat svůj životní styl a způsob stravování.

  • Nejnovější příspěvky