Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.

Zelenina

Hlavní složkou zeleniny je stejně jako u ovoce voda (80-97%). Obsah bílkovin je v zelenině zanedbatelný, stejně tak tuků. Zelenina je však výborným zdrojem vlákniny a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů, minerálních a dalších ochranných látek.

Výživová hodnota jednotlivých druhů zeleniny závisí hodně na části, která je určená ke konzumaci.

Listová zelenina má jen nízkou energetickou hodnotu a vysoké procento vody (proto také rychle vadne = ztrácí vodu). Obsahují poměrně velké množství vitaminu C, kyseliny listové a minerálních látek. Karoteny jsou obsaženy zejména v tmavě zelených listech.

Košťáloviny jako je květák, kapusta nebo brokolice také nejsou energeticky vydatné, podobně natě, které jsou však hodně vláknité a poměrně bohaté na vitaminy a méně již na minerální látky.

Kořenová zelenina obsahuje sacharidy a tím oproti jiným druhým zeleniny i více energie. Ne však už tolik vitaminu C. Také cibule mají cukry jako zásobní zdroj energie pro budoucí rostlinku.

Denně bychom měli sníst 3 – 4 porce (celkem 400 g), ideálně ke každému jídlu, nebo i mezi jídly skoro neomezeně.

Komentáře
  • Online kurz výživového poradenství

    Zde si můžeš stáhnout e-book a získat online kurz výživového poradenství. To vše zcela zdarma. Články vám budou chodit na email v takovém pořadí, abyste chápali souvislosti a mohli tak postupně formovat svůj životní styl a způsob stravování.

  • Nejnovější příspěvky