Večeře je synonymem pro něco příjemného – po dlouhém dni si sednete, zastavíte se a vychutnáte něco dobrého. Existuje ale několik pravidel, jejichž dodržování zajistí, že večeře bude příjemná nejen dokud jíte, ale také potom – budete se cítit lehce, plni energie a bez trávicích obtíží. I ráno po správné večeři se vstává mnohem jednodušeji.
Večeře by měla pokrýt cca 25-30 % celkového denního příjmu.
Měla by obsahovat:
Volíme více bílkovin, oproti obědu. Např. tvarohové pomazánky, cottage sýr, tvarůžky, mozzarella light, vejce, šmakoun, tofu, tuňák, kuřecí či krůtí prsa, luštěniny apod.
Pokud nekonzumujeme zeleninu během dne, ideální čas to napravit. Čerstvou, syrovou, ale klidně i tepelně upravenou, například v páře.
Spousta lidí žije v přesvědčení, že by neměli po 17 nebo 18 hodině jíst. Je to velký nešvar a mýtus!!! Poslední větší jídlo by mělo být 2 – 3 hodiny před spaním! Tudíž pokud jdete spát kolem půlnoci, je možné si dát večeři ve 21 hodin. Nebo pokud jste večeřeli v 18 hodin, můžete si dát kolem 21 hodiny ještě jednu malou svačinku v podobě zeleniny. Rozhodně nechoďte spát hladoví!