Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.
Tuky jsou přirozenou a důležitou součástí naší stravy. Mohou být rostlinného nebo živočišného původu a obsahovat nasycené, nenasycené a trans mastné kyseliny. A právě složení tuků určuje jejich vliv na naše zdraví. Nasycené mastné kyseliny a obzvláště trans mastné kyseliny mají negativní vliv na zdraví, zatímco nenasycené mastné kyseliny jsou pro náš organismus prospěšné.
Říci, zda je lepší použít za studena margarín nebo máslo je podobné, jako určit, co bylo dříve, zda vejce nebo kuře..:) Je na vás čemu dáte přednost, spíš bych volil kvalitu nad kvantitou:)
Rostlinné tuky
Rostlinné tuky se vyrábějí z rostlinných olejů. Dělíme je podle obsahu tuku a složení do několika hlavních skupin:
Nízkotučné varianty jsou určeny hlavně pro ty, kteří potřebují snížit svou hmotnost nebo hladinu tuků a cholesterolu v krvi. Děti a mládež do této skupiny však většinou nepatří a je vhodné zařazovat do jejich jídelníčku (k namazání na pečivo či do pomazánek) tuky, které nemají snížené množství tuku.
Abychom mohli rostlinné tuky označit za kvalitní a vhodné ke konzumaci, musejí mít nízký obsah trans mastných kyselin (TFA) – na obalu výrobku by mělo být uvedeno, že tuk obsahuje méně než 1 % TFA nebo stopy TFA.
Pomazánkové máslo
Pomazánkové máslo se vyrábí z mléka a jeho hlavní složku tvoří smetana. Jedná se vlastně o mléčnou pomazánku s obsahem sušiny min. 42 % a tuku min. 31 %. Při výrobě se do smetany přidá sušené mléko, škroby, mlékárenské bakteriální kultury a soli, popř. různé ochucovaní přísady (pažitka, paprika apod.).
Má oproti máslu nižší obsah živočišného tuku. Je proto vhodnou náhražkou másla. Samotná pomazánková másla (bez přídavku jiného tuku) však obsahují, stejně jako máslo, hlavně nasycené mastné kyseliny.
Máslo
Klasické čerstvé máslo se vyrábí ze smetany a obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, obsah vody nesmí být vyšší než 16 %.
Máslo obsahuje živočišné tuky, jejichž složení se výrazně liší od rostlinných roztíratelných tuků. V máselném tuku převažují nasycené mastné kyseliny (asi 70 %). V malé míře jsou přítomny trans mastné kyseliny (asi 2 %), poměrně velký je obsah cholesterolu (240 mg / 100 g). Máslo však také obsahuje vitaminy rozpustné v tucích.
V dnešní době je konzumace nasycených tuků zhruba dvojnásobná, než jsou doporučované hodnoty. Konzumaci másla by měli omezit lidé se srdečními a cévními potížemi, vysokou hladinou cholesterolu a tuků v krvi. Zdraví jedinci si jej mohou občas dopřát. Vzhledem ke svému složení je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni, ne na smažení.
Sádlo
Sádlo patří stejně jako máslo mezi živočišné tuky. Vyrábí se zpracováním tukové tkáně vepřů (vepřové sádlo) či jiných zvířat (v obchodech se někdy můžeme setkat se sádlem husím, kachním nebo slepičím). Vepřové sádlo obsahuje velké množství cholesterolu a asi 40 % nasycených mastných kyselin.
Zejména při redukčním jídelníčku je potřeba hlídat zejména živočišné tuky a preferovat rostlinné oleje. Dobré je místo nich vařit či péct „nasucho“ a na namazání dát přednost čerstvým sýrům.
O vhodnosti různý druhů tuků se stále diskutuje, a proto naleznete z různých zdrojů různé, mnohdy i téměř protichůdné informace. Osobně doporučuji volit zlatou střední cestu a řídit se doporučeními viz výše.