Co je ekologické zemědělství? Ekologické zemědělství je způsob hospodaření, při kterém se farmář snaží chovat co nejšetrněji k přírodě. Zemědělec musí svoji ekofarmu přihlásit do systému evidence a kontroly a nejméně jednou ročně je kontrolován. Ekologičtí zemědělci na ekofarmách vyznávají a uplatňují tyto základní postupy a zásady: hospodařit v souladu s přírodou, nesnažit se s ní „bojovat“ a raději problémům se škůdci a chorobami předcházet nepoužívat umělé...
Sója patří stejně jako hrách, fazole a čočka mezi luštěniny. Zprvu byla pěstována hlavně jako olejnina, v současné době je ceněna jako bohatý zdroj bílkovin, považujeme ji za nejkvalitnější rostlinnou bílkovinu. Sójové boby obsahují poměrně velké množství kvalitního tuku (až 20 %), obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Navíc neobsahuje žádný cholesterol. Z minerálních látek zde převládá vápník, dále také...
Doplňky stravy lze dělit podle různých kritérií, například podle jejich deklarovaného účinku na zdraví, podle formy, původu, chemického složení apod. Z průzkumu provedeného pro Vědecký výbor pro potraviny vyplynulo, že nejčastěji si u nás lidé kupují doplňky stravy určené pro pohybový aparát (užívají se při bolestech kloubů, zad či artróze). Dále jsou to přípravky, které tělu dodávají energii,...
Nejlepším nápojem je čistá pitná voda. A to z vodovodu nebo také ze studny. Čím méně totiž minerálních látek voda obsahuje, tím méně zatěžuje organizmus a lépe odplavuje škodlivé látky – což je její prvotní funkcí. Méně vhodné jsou pak kupované balené vody. Pokud ale preferujete tyto, vhodnější jsou ty neperlivé, bez bublinek a bez cukru. Ovocné a zeleninové šťávy,...
Večeře je synonymem pro něco příjemného – po dlouhém dni si sednete, zastavíte se a vychutnáte něco dobrého. Existuje ale několik pravidel, jejichž dodržování zajistí, že večeře bude příjemná nejen dokud jíte, ale také potom – budete se cítit lehce, plni energie a bez trávicích obtíží. I ráno po správné večeři se vstává mnohem jednodušeji. Večeře by měla pokrýt cca...
Oběd je hlavním jídlem dne. Měl by být ideálně teplý a obsahovat všechny živiny. Oběd by měl pokrýt cca 35 % celkového denního příjmu. Měl by obsahovat: Komplexní sacharid Např. rýže (lépe natural, basmati); těstoviny (lépe celozrnné, vařené na skus); kuskus (také lépe celozrnný); brambory (možno i bramborová kaše); pohanka atp. Bílkovinu Např. libové maso (kuřecí, krůtí prsa,...
Svačina dopoledne i odpoledne je také velmi důležitou součástí dne, jelikož nám pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi a tím také chutím na sladké. Udržuje energii a předchází únavám. Každá svačina by měla pokrýt cca 10 % celkového denního příjmu, s tím že dopolední může obsahovat více sacharidů a odpolední naopak zase více bílkovin. Měla by obsahovat: Komplexní sacharid Např. pečivo,...
Snídaně bývá často kamenem úrazu. Možná také nemáte chuť na jídlo po ránu. Přesto je opravdu NUTNÉ SNÍDAT. Snídaně je základ dne a nastartuje lidský organismus, dodá energii pro fungování mozku i těla. Tělo získá potřebné živiny po nočním půstu a pomůže předcházet pozdějším chutím. Snídat byste měli do 30 minut po probuzení. Snídaně by měla pokrýt cca 20 % celkového denního...
Hlavní zásady zdravého stravování jsou: Pravidelnost v jídle – jídelníček je rozdělen do 5-6 jídel. Jíme po 2,5 – 3,5 hod. Při zachování přesnídávek a svačin nedochází k hladovění, tudíž se omezí večerní tzv. vyjídání ledničky. Rovnoměrné rozdělení energie do celého dne – aby nedocházelo k hladovění a velkým výkyvům. Obsah živin – strava by měla obsahovat dostatek vitamínů, minerálů, vlákniny a vyvážený poměr...
Obecně bychom se měli vyhýbat potravinám nutričně chudým, tzn. potravinám které nezasytí, nedodají tělu potřebné látky ani kvalitní živiny. Naopak jsou zdrojem převážně jednoduchých sacharidů (cukrů), tuků, soli a konzervantů. Také je naopak důležité vyhýbat se hladovkám, vynechávání chodů a odbývání se. Nevhodné potraviny jsou zejména: Bílé pšeničné pečivo (pozor, je ho většina, i když bíle nevypadá –...