Tuky, které dodáváme našemu tělu potravou, pocházejí buď z rostlin – rostlinné (např. oleje), nebo ze zvířat – živočišné (např. máslo, sádlo).
Živočišné tuky zdravé, nebo nezdravé?
Živočišné tuky jsou jedním z hlavních zdrojů nasycených tuků, které by se v našem jídelníčku měly objevovat co nejméně. Patří sem především potraviny, které obsahují tuk vepřový, hovězí a mléčný – sádlo, lůj, máslo, slanina, tučné sýry, smetana, tučné jogurty a jiné mléčné výrobky, tučná masa, různé tučné masné výrobky, jako jsou salámy, párky, uzeniny, paštiky a další. Přednost bychom měli dávat výrobkům s nízkou tučnost, jako je drůbeží, telecí či jehněčí maso, méně tučné mléčné výrobky (do 3 % tuku u mléka a mléčných výrobků a do 30–45 % tuku v sušině u tvrdých sýrů), libová šunka apod.
Existují výjimky, jako je rybí tuk, který je pro naše tělo naopak prospěšný. Rybí tuk poskytuje tělu nenasycené omega-3 mastné kyseliny, které mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a pro správný růst a vývoj.
Konzumaci másla by měli omezit lidé se srdečními a cévními potížemi, vysokou hladinou cholesterolu a tuků v krvi. Zdraví jedinci si jej mohou občas dopřát:) Vzhledem ke svému složení je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni, ne na smažení. Pokud sádlo, tak raději husí, než vepřové.
Rostlinné tuky bychom měli tedy dodávat zejména formou rostlinných olejů, rostlinných tuků a příjmem olejnin, jako např. řepka, sója, slunečnice, sezam, lněný olej apod. Řadíme mezi ně také rybí tuk. Živočišné tuky bychom měli dodávat zejména formou mléčných výrobků, libovým masem či vejci.
Cholesterol je dalším z hodně diskutovaných záležitost. Avšak není to nic, čeho bychom se měli bát. Cholesterol je pro život absolutně nezbytný, podílí se na výstavbě buněčných membrán. Cholesterol jako takový je přítomen pouze spolu s živočišným tukem (v rostlinných se nevyskytuje). Tudíž pro kontrolu cholesterolu bychom měli hlídat příjem živočišných tuků, a to hlavně vnitřností, uzenin, mléčných výrobků (čím vyšší obsah tuku, tím vyšší obsah cholesterolu) a masa (zde obsah tuku nemá souvislost s obsahem cholesterolu).