Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.
Sacharidy dělíme na komplexní a jednoduché (cukry). Jednoduchých sacharidů by z hlediska racionální a zdravé výživy měla strava obsahovat maximálně 10% z celkového příjmu. Jednoduché sacharidy – cukry se objevují zejména v ovoci, medu, všech cukrovinkách, mléku, mléčných výrobcích a bílém pečivu. Pro zajímavost, jeden rohlík obsahuje cca 6 kostek cukru.
Komplexní sacharidy jsou nejvýznamnějším zdrojem energie, která je navíc uvolňována postupně, tudíž udržuje pocit sytost. Jsou obsaženy zejména v rýži (pozor na vysoký GI), bramborách, luštěninách, těstovinách, zelenině, ovoci, celozrnném pečivu, cereáliích a dalších.
GLYKEMICKÝ INDEX (GI)
Je číselné vyjádření jak moc a za jak dlouho po pozření určité potraviny dojde ke zvýšení hladiny cukru v těle. Cílem je udržovat hladinu cukru v krvi v rovnováze, tudíž je důležité hlídat si, jaké potraviny s jakým glykemickým indexem jíme. Čím vyšší GI potravina má, tím vyšší je vzestup cukru a také následný propad, tudíž vzniká rychleji hlad a chutě. Pro zdravou výživu bychom měli tedy volit raději potraviny s nižším GI. Nevhodné jsou např. bílé pečivo, bílá rýže, rozvařené těstoviny, houskové knedlíky, sladkosti, pivo apod. Pro představu najdete na další straně souhrn několika základních potravin a jejich GI.
Do jídelníčku se tedy snažíte zařazovat hlavně potraviny s GI pod 55 a vyvarujte se potravinám s vysokým GI nad 70. Glykemický index se ovšem dá snížit i působení ostatních látek, jako například přítomnost tuků, vlákniny či bílkovin. Jak vidíte v tabulce, i způsob zpracování potravin je pro GI podstatný – brambory v troubě, bramborová kaše či brambory vařené ve slupce mají každé jiný GI. Také rozvařená rýže má vyšší GI než sypká, či rozvařené těstoviny oproti těstovinám tzv. al dente.
Glykemický index:
Nízký (pod 30) = vhodný
Střední (30 – 70)
Vysoký (nad 70) = nevhodný
Hodnota GI u jednotlivých potravin