KOMPLEXNÍ SACHARIDY (zdroj energie): Celozrnné pečivo, celozrnné lupínky, ovesné vločky, müsli, knäckebroty, křehké plátky, brambory, rýže (natural, basmat), těstoviny (celozrnné, špaldové …), kuskus, pohanka, bulgur, jáhly, jáhlová kaše, pohanková kaše.
JEDNODUCHÉ SACHARIDY (potřeba pro mozek): ideálně ne s tukem, tzn. ne buchta, oplatek, tukový rohlík apod., ale ovoce (i sušené) nebo zakysaný mléčný výrobek.
BÍLKOVINY (stavební látka): libové maso (kuřecí, krůt, hovězí, jehněčí, výjimečně vepřové), ryby (jakékoliv i tučné), uzeniny (pouze s obsahem masa nad 90% a obsahem soli do 3%, obsah tuku 2-3 g na 100 g), mléčné výrobky (sýry, mléko, jogurty, tvarohy, zákysy), vejce, luštěniny, sojové výrobky.
TUKY (zásobní zdroj energie, důležité pro tvorbu hormonů, pro vitaminy rozpustné v tucích): rostlinné oleje (olivový, řepkový, lněný apod.), ryby (obsahují omega-3 nenasycené pro zdraví prospěšné tuky), mléčné výrobky, maso, uzeniny obsahují skryté tuky.
Dbát na příjem VLÁKNINY, MINERÁLNÍCH LÁTEK, VITAMÍNŮ – spousta je v zelenině, tu možno konzumovat skoro neomezeně (kromě avokáda a oliv, zde je vysoký obsah tuku, tudíž ty omezeně).