Pro nové zákazníky nabízíme slevu 50% na první vstup. Přihlaš se zde.

Čemu se vyhýbat

Obecně bychom se měli vyhýbat potravinám nutričně chudým, tzn. potravinám které nezasytí, nedodají tělu potřebné látky ani kvalitní živiny. Naopak jsou zdrojem převážně jednoduchých sacharidů (cukrů), tuků, soli a konzervantů. Také je naopak důležité vyhýbat se hladovkám, vynechávání chodů a odbývání se.

Nevhodné potraviny jsou zejména:

  • Bílé pšeničné pečivo (pozor, je ho většina, i když bíle nevypadá – obarvuje se! Nutno tedy sledovat obsah celozrnné mouky nad 80 %)
  • Knedlíky
  • Sladkosti typu oplatky, sušenky, buchty (pozor i na pekárenské výrobky typu šátečky, produkty z listového těsta apod. – veliké množství tuku!), čokolády (ty jsou vhodné pouze s min. obsahem kakaa 70 %)
  • Slazené nápoje (sirupy, ochucené nápoje, kofeinové či jiné energetické nápoje, tonic apod. obsahují obrovské množství cukru a dalších nevhodných látek)
  • Máslo, sádlo, škvarky (při redukčním režimu k přímé konzumaci zcela výjimečně
  • Tučné mléčně výrobky jako smetana, šlehačka, niva, hermelín (při redukčním režimu zcela vynechat
  • Tučné druhy mas, uzeniny a masné výrobky jako slanina, suché trvanlivé salámy, tučné salámy typu Gothaj, párky, klobásy, paštiky, špekáčky, konzervované druhy masa, uzené maso, šunky s nízkým podílem masa, jitrnice, jelita a další zabijačkové pochutiny
  • Slané pochutiny typu arašídy, brambůrky a další trvanlivé slané pečivo
  • Instantní pokrmy v sáčku, obsahují velké množství soli a dalších velmi nevhodných látek
  • Rychlé občerstvení, tzv. fast food (nevhodná příprava pokrmů, nevhodné oleje, přepálené tuky, vysoká kalorická hodnota s malým obsahem živin)
  • Smažené jídlo, lépe připravovat jiným způsobem
Komentáře
  • Online kurz výživového poradenství

    Zde si můžeš stáhnout e-book a získat online kurz výživového poradenství. To vše zcela zdarma. Články vám budou chodit na email v takovém pořadí, abyste chápali souvislosti a mohli tak postupně formovat svůj životní styl a způsob stravování.

  • Nejnovější příspěvky